Painea, cel mai cunoscut aliment in lume? Inapoi 20-06-2012

newsDate Paine, pita, tortilla, croissant, injera sau chapatti, oriunde ai calatori in jurul lumii, poti intalni feluri diferite de a pregati acest renumit aliment. In forme, marimi sau cu arome din cele mai interesante, preparata dupa retete variate, painea este pentru multe popoare alimentul de baza. De multe ori se spune ca o paine gustoase inseamna o masa reusita. Si probabil asa este. De mii de ani, cultura gastronomica se invarte in jurul acesteia. Painea a intrat in obiceiuri stravechi sau ritualuri, unele din ele fiind respectate pana in zilele noastre. Cu toti cunoastem celebrul obicei de a intampina oaspetii cu “paine si sare” ca semn de bun venit. In unele parti ale lumii, mirele si mireasa impart o bucata de paine arsa in flacara focului pornit de amandoi, pentru a le purta noroc in viata. In alte parti ale lumii, painea, sarea si o matura sunt facute cadou de casa noua. Sarea, pentru a da gust vietii, painea pentru a ostoi foamea iar matura pentru a indeparta grijile si problemele. Painea a fost folosita ca moneda de schimb sau ca unitate de masura pentru rasplata unei munci. A dat nastere unor povesti si legende. A infratit oameni sau a pornit razboaie penru pamantul atat de necesar cresterii granelor. Toate acestea arata respectul si importanta acordata acestui aliment. Istoria painii se intinde pe zeci de mii de ani. Dovezi din timpuri stravechi ale prelucrarii graului sau a altor cereale le poti intalni in aproape toate marile muzee ale lumii. Peste timp, formele incipiente de pregatire s-au tranformat intr-o profesie, ajungandu-se la formarea unor grupuri exclusiviste in care nu putea intra oricine. Un astfel de exemplu este Breasla Brutarilor formata In jurul anului 168 IC in Imperiul Roman considerata prima astfel de organizatie profesionala. Mii de moduri de a prepara painea se pot regasi oriunde in lume. Din grau, orz, secara sau orez, paine alba sau neagra, coapta la soare sau in cuptoare speciale, simpla, cu diversi indulcitori sau cu felurite arome, pregatita pentru a se potrivi unor anumite tipuri de mancare sau pentru a se manca singura, painea este mereu prezenta si poate fi o adevarata experienta culinara daca pornesti intr-o calatorie in jurul lumii.