Cum sa pastrezi o paine mai mult timp proaspata Inapoi 20-06-2012

newsDate O paine proaspata este mereu de preferat uneia peste care au trecut cateva ore bune sau chiar cateva zile. Totusi, nu poti merge la magazin cu cateva minute inainte de fiecare masa si sunt situatii cand nu ai posibilitatea sa mergi la cumparaturi zi de zi. Este important sa stii ce fel de paine sa alegi. In primul rand, o paine buna poate rezista mai mult timp. Acesta ar fi de altfel, pe langa gust, si unul din criteriile dupa care poti sa iti selectezi producatorul preferat. In al doilea rand, o paine feliata poate sa reziste mai putin decat una nefeliata. Si nu in ultimul rand, o paine ambalata poate fi mai rezistenta si are in general un termen de garantie mai mare dar nu inseamna ca este si mai buna. In acest caz, trebuie sa verifici ambalajul si sa te asiguri ca nu contine conservanti. Pentru a pastra o paine cat mai mult timp proaspata, trebuie sa respecti cateva reguli. - tine-o departe de umezeala si nu o manevra cu mainile umede pentru a evita prinderea mucegaiului - tine-o intr-un loc ferit de lumina si caldura excesiva - painea cumparata fierbinte trebuie lasata mai intai sa se raceasca in aer liber inainte de a o depozita intr-o punga de plastic. - daca o cumperi in ambalaj provenit de la fabrica, tine-o cat mai mult in ambalajul propriu - daca ai mai multe paini tine-le in ambalaje separate. Astfel, daca una din ele capata mucegai, nu le va afecta si pe celelate. - este de preferat sa pastrezi painea ambalata in hartie alba Evita sa tii painea in frigider. Temperatura la care acesta de obicei functioneaza (3-7 grade) ii poate accelera procesul de degradare si o usuca. Daca nu ai posibilitatea sa o congelezi, este de preferat sa o patrezi la aer. Painea se mentine mult timp proaspata daca o congelezi. Daca apelezi la acest truc, este indicat sa o feliezi sau sa o tai in portii mai mici si sa decongelezi doar atat cat crezi ca vei consuma deoarece o recongelare nu mai este indicata. Daca painea este de o zi sau doua dar nu a trecut de termenul limita, o poti “improspata”. Un mod simplu este de a o introduce intr-o folie speciala si apoi intr-un cuptor pentru 5-10 minute. Painea se lasa sa se raceasca natural pana la o temperature acceptabila. Ca si in cazul congelarii, nu este indicat sa o reimprospatezi repetat. O paine de o zi sau doua sau scoasa de la congelator poate fi mult mai gustoasa si apetisanta daca este prajita in toaster. La fel de bine, in loc sa o arunci, poate fi folosita pentru a face crutoane sau pentru a o folosi in prepararea altor feluri de mancare.